Vlad Dulea despre cum putem sustine paralimpicii la Rio 2016

Vlad Dulea despre cum putem sustine paralimpicii la Rio 2016

Data: 2016-08-24


Autor: Vlad Dulea

Cea mai numeroasa si bine pregatita echipa paralimpica romana din istoria participarilor la Jocuri este sustinuta de catre Olympus, unul dintre cei mai mari producatori de pe piata locala de lactate si partener traditional al Comitetul National Paralimpic Roman.

In perioada iulie – septembrie, Olympus directioneaza Comitetului National Paralimpic cate 50 de bani pentru fiecare sticla promotionala de lapte de consum Olympus (1,5% si 3,5% grasime) cumparata.

Pe langa sporturile deja consacrate pentru echipa paralimpica, precum ciclism, inot, tenis de masa si atletism, participarile la editia din acest an la categoriile judo pentru nevazatori si para-caiac vor reprezenta o premiera pentru Romania.

La categoria atletism, Romania va fi reprezentata de Florin Cojoc, calificat pentru Rio la probele de saritura in inaltime si saritura in lungime, si de Florentina Hriscu, calificata la proba de aruncare a discului.

Florin Cojoc a participat, de asemenea, la Jocurile Paralimpice din Londra 2012, la saritura in lungime. In iunie 2012 a devenit Campion European la saritura in lungime, iar anul acesta a cistigat medalia de bronz la Jocurile Mondiale IWAS din Rusia.

Eduard Novak, alaturi de Olah Attila, va lupta pentru castigarea unei noi medalii la categoria ciclism. Eduard Novak este castigatorul medaliei de aur (Track) si a celei de argint (Rutier) la Londra in 2012, si castigatorul medaliei de argint (Rutier) la Beijing in 2008.

Prima participare a Romaniei la Jocurile Paralimpice la categoria judo pentru nevazatori ii revine lui Alex Bologa (20 ani), primul sportiv judocan in totalitate nevazator din Romania. Este student la Facultatea de Psihologie a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj si invata, in acelasi timp, si meseria de masseur. A fost la un pas de medalia de bronz la recentele Campionate  Europene de la Lisabona, din noiembrie, plasandu-se pe locul 5. A castigat aur in Heidelberg in februarie 2016 si argint la Grand Prix Infraero, Brazilia, in martie 2016.

Este o premiera pentru un caiac-canoe romanesc  sa figureze la Jocurile Paralimpice, iar Federatia Romana de Caiac are doi para-atleti, Serban Iulian si Mihaela Lulea, initial atleti olimpici deveniti paralimpici in urma unui accident. Ei se antreneaza cu echipa nationala, iar Serban este multiplu campion mondial la paracanoe, in timp ce Mihaela a obtinut medalia de aur la Campionatul European si bronz la Campionatul Mondial.

Avem doi inotatori calificati: Naomi  Ciorap (19 ani) a participat  la Jocurile din Londra cand avea doar 16 ani si le asteapta cu nerabdare pe cele din Rio. Frate ei, Samuel Ciorap (21 ani), s-a calificat pentru Rio in acest an in Grecia.

La tenis de masa, vor face echipa Dacian Makszin, calificat si la Jocurile de la Londra, din 2012, castigator al medaliei de aur la Jocurile Mondiale IWAS din Soci, Rusia, anul acesta, si Bobi Simion, aflat la prima sa participare la Jocurile Paralimpice.

Sursa articol: vlad.dulea.ro

Click aici pentru a citi intregul articol.