Mariu Matache despre sportivii paralimpici care vor reprezenta Romania la Jocurile de la Rio

Mariu Matache despre sportivii paralimpici care vor reprezenta Romania la Jocurile de la Rio

Data: 2016-08-23


Autor: Marius Matache

Nici nu s-au terminat bine Jocurile Olimpice, si Rio de Janeiro se pregateste de o noua competitie sportiva majora cu impact global: Jocurile Paralimpice. Stiu, audienta va fi mult mai mica, mult prea putini oameni interesati, eroii au plecat deja acasa. Sincer, acesti oameni care intre 7 si 18 septembrie vor mentine spiritul olimpic la inaltime mi se par cel putin la fel de eroi ca Usain Bolt, Michael Phelps sau Simone Biles. Pentru Bolt sau Phelps, sportul este cariera pe care si-au ales-o, meseria lor, daca vreti. Pe care o fac la superlativ, sunt sportivi exceptionali. Pentru sportivii paralimpici, sportul e mai mult decat atat, vorbim de avantaje fizice – muschi mai puternici, circulatie mai buna, un echilibru superior si o coordonare mai buna. Vorbim, insa, si de lucruri precum motivatie, incredere in fortele proprii si de o cale de integrare.

Romania va fi reprezentata in discipline ca atletism, ciclism, judo pentru nevazatori, caiac, inot si tenis de masa. Asta e stirea, daca vreti. Eu va invit sa nu cititi stiri si statistici, ci vreau sa retineti niste oameni care inoata, alearga, vaslesc sau joaca tenis mai bine ca foarte multi dintre noi. Si sa cititi o parte dintre povestile lor la colegii mei de la Kooperativa. Noemi si Samuel Ciorap sunt inotatori si pleaca la Rio cu obiectivul precis de a-si dobori propriile performante. Da, stiu, cu totii visam la medalii, dar cred ca daca fiecare dintre noi si-ar depasi performantele, viata noastra ar fi mai buna. De aceea obiectivul lor mi se pare nobil. Noemi a fost si la Londra, iar acum este pe locul 16 in lume, un numar magic pentru ea, care practica inot de… 16 ani. Povesti despre Sami si Noemi gasiti la Dragos si Cristi.

Carol Eduard Novak este cel mai medaliat sportiv paralimpic al Romaniei si campion olimpic en-titre al probei de track. In palmares are inca doua medalii olimpice de argint la rutier, atat la Beijing, cat si la Londra. La Rio vom avea inca un ciclist calificat, pe Olah Attila, semn ca exemplul lui Eduard Novak da roade. Iulian Serban era campion national in clasa a 7-a la canoe 500 si 100 m. La 21 de ani, insa, si-a pierdut un picior, dar asta nu l-a oprit din pasiunea sa, iar odata cu includerea acestui sport pe lista celor prezente in programul Jocurilor Paralimpice, el va reprezenta Romania la Rio. O poveste asemanatoare are si Mihaela Lulea, sportiva medaliata cu aur la Europene si bronz la Mondiale.

Dacian Makszin (tenis de masa) este si el la a doua participare la Jocurile Paralimpice, dupa Londra, dar anul acesta va fi insotit si de Bobi Simion. Alex Bologa este primul judoka in totalitate nevazator din Romania si primul care s-a calificat pentru Jocurile Paralimpice. Florin Cojoc este calificat in probele de saritura in lungime si saritura in inaltime, fiind, de asemenea, la doua editie de Jocuri Paralimpice.

In final, as vrea sa ii mentionez pe oamenii care sprijina lotul paralimpic al Romaniei si ma refer la  Olympus, care doneaza cate 50 de bani pentru fiecare sticla promotionala de lapte de consum (1,5% si 3,5% grasime) cumparata. De asemenea, le multumesc tuturor celor care contribuie indirect la lupta acestor oameni pentru a-si face viata mai buna, pentru a castiga cativa metri in maratonul lor pentru independenta. Mult succes sportivilor romani la Jocurile Paralimpice!

Sursa articol: mariusmatache.ro

Sursa fotografii: Dragos Asaftei